Barcelona , 1714

dimecres, de gener 25, 2006

27 anys d'un assassinat

Enmig del soroll de l’estatut no podem permetre que pasi desapercebuda una data molt especial, demà farà 27 anys de l’assassinat per part de la Guàrdia Civil de Martí Marcó i Bardelal (1959-1979), que havia estat militant de les JERC i de Terra Lliure entre d’altres (Estat Català, Agrupació Unitària d’Esquerres...). Una ràfega de metralladora quan fugien d’un control el va malferir, i hores després moria a l’hospital Clínic de Barcelona, tenia 20 anys.

Certament la situació en molts aspectes ha variat, i la Catalunya d’avui no és la mateixa que la que va viure ell. Per aquest motiu seria absurd que volguéssim jutjar l’opció que van prendre molts joves en aquells moments, la resistència armada, des de la perspectiva actual. No ens toca fer això, la nostra obligació és vetllar per tal que aquell període de la nostra història no resti oblidat i amagat. Amb aquesta intenció demà es farà, com cada any, el tradicional homenatge floral a d’indret on va ser ferit, la cantonada del carrer Bruc amb Diputació (20:00). Tot i els anys algunes coses no han variat, els militars continuen fent sentir la seva veu contra les decisions democràtiques, i l’estat Espanyol segueix impedint la lliure determinació del nostre poble, per tant la lluita no ha finalitzat, ni molt menys.

Un fet innegable és que en Martí Marcó va donar la seva vida lluitant per la llibertat del nostre poble, i per tant és de justícia retre-li l’homenatge que es mereix, no només amb l’acte de demà sinó en la nostra actitud diària. En aquets dies de renúncies i rendicions nacionals hem de mantenir la nostra fermesa més que mai, no podem permetre que la mort d’en Martí i de tans d’altres hagi estat en va, si a algú li tremolen les cames que pensi en el grau de compromís i valentia que va tenir el nostre company Martí en uns moments molt més difícils i foscos que els actuals.


Martí Marcó, ni oblit ni perdó!

Etiquetes de comentaris: ,